Michel Vaillant    

Frans

12 [V]

[62-01] > [72-38]

Er zijn 70 Valliant albums in verschenen (2009), de laatste is 24 uur onder invloed (2007, Phillipe Graton, Patrick Vanetti, Nedzad Kamenica, Christian Papzoglakis & Robert Paque).

In 1977 verschijnt de speciale uitgave "20 jaar Michel Vaillant" met daarin felcitaties van de top van de gehele autosport, 6 pagina's modellen, 2 nieuwe verhalen en de vijf eerste korte verhalen.

Michel Vaillant (Jean Graton) is in het eerste nummer al van de partij en blijft een vaste kracht tot eind 1972. Graton begint zijn carriťre na WO II bij Robbedoes waar hij een serie Oom Wim verhalen tekent maar stapt daarna over naar Tintin. Voor dat blad tekent hij vanaf 1953 een serie korte verhalen. In 1957 wordt Vaillant gecreŽerd, eerst ook in korte verhalen, later in vervolgstrips. In 1958 verschijnt het eerste boek.

In de strip worden feit en fictie vermengd. Zo is de Belgische courreur Jacky Ickx regelmatig te zien terwijl circuits, reclameborden, en de technische snufjes bij de auto's allemaal goed gedocumenteerd zijn. De samensteller van de PEP-site heeft ook lang gedacht dat Vaillant een bestaand automerk was. Het aanhaken bij de Formule 1 races heeft zeker bijgedragen tot het blijvende succes van Vaillant. Dat succes is vooral bij de fans waarneembaar, de vakpers heeft over het algemeen weinig goede woorden over voor deze traditionele en commerciŽle strip waarvan in de jaren t/m 1972 12 avonturen in PEP verschijnen:

 • De grote race
 • De gemaskerde racer
 • Het circuit van de angst
 • De 13 is aan start
 • Het verraad van Steve Warson
 • De waaghalzen
 • De achtste man
 • De Terugkeer van Steve Warson
 • De strijd van de Samoerai
 • De ridders van Koenigsfeld
 • Het spook van de "24 uur"
 • Olie op het circuit

VaillantDeze verhalen lopen ongeveer synchroon aan wat er bij Lombard in het Frans uitkomt in de periode 1958-1970. Van de eerste 18 delen (totaal zijn er meer dan 70) verschijnen nr. 4, 11 en 13 t/m 16 niet in PEP. Die verhalen worden wel uitgegeven door de GeÔllustreerde Pers. Zo wordt in PEP reclame gemaakt voor het 4e avontuur Tocht door de nacht dat voor 1,95 bij de bezorger te koop is.

grote matchNa een conflict met Kuifje-uitgever Lombard stapt
Graton over naar het Franse Dargaud. Als de plannen om een eigen Valliant-tijdschrift op te zetten in de ijskast verdwijnen, stapt Valliant over naar een Duitse uitgever die een Europees blad op willen zetten, in Duitsland heet het Zack, in Nederland Wham! (uitgegeven door Harko). In Wham! verschijnen vijf Valliant-verhalen in de periode 1979-1980 (naast drie avonturen van Julie Wood). Wham! wordt geen succes waardoor Graton overstapt naar uitgever Novedi. De laatste strips van Vaillant (vanaf album nr. 41: Paris-Dakar) verschijnen bij zijn eigen uitgeverij Graton.

Er zijn verschillen tussen de albums en de verhalen in PEP.
Le Grand Defi gaat in Kuifje en als album De Grote Match heten terwijl het in Pep De Grote Race genoemd wordt. Dat gebeurt ook bij Het circuit van de angst dat in Kuifje en als album Renbaan van de angst heet. De teksten in de albums zijn volledig anders dan de PEP-verhalen terwijl ook de inkleuring van de tekeningen vaak afwijkt.

Jean Graton (Nantes, 1923) gaat naar BelgiŽ om striptekenaar te worden. Incidenteel laat hij zich bijstaan door andere scenaristen; de verhalen van de laatste boeken zijn van zijn zoon Philippe Graton die mede-uitgever is.

Naast Vaillant creŽert hij ook het motormeisje Julie Wood.

1e vaillant
uit een van de eerste Vaillant verhalen:
het 24e uur (Kuifje 1957)


PEP [70-01] met aankondiging
De ridders van KŲningsfeld.

Vaillant heeft een officŽle website

<< vorige

1962 index | Home

volgende >>