Mick Tangy    

FransBelgiÎ

10 [V]

[65-23] > [71-51]





De verloren raket >>

Kennelijk is Tanguy en Laverdure een te Franse naam voor Nederlandse jeugd. Daarom komt de strip in PEP onder de naam Mick Tangy. De Nederlandse albums heten overigens gewoon Tanguy en Laverdure.

Een groot deel van de populariteit van de strip is echter te danken aan de opvliegende en niet al te slimme Laverdure (letterlijk "de groente").

Voor de rest moet de strip het vooral hebben van avontuur: spionnen, geheimzinnige tegenstanders, sabotage en veel luchtgevechten.

Anders dan bij Dan Cooper, de eerste pilotenstrip in PEP, bevat Mick Tangy geen SF-elementen. Wel is er een nauwelijks verhulde militaristische inslag wat gezien de reputatie van de Fransen als wapenhandelaars niet zo vreemd is. De koude oorlog, maar ook de strijd van Israel - wordt van harte meebeleefd.

De geboorte van Tangy en Laverdure valt samen met die van het Franse stripblad Pilote in 1959. Vanaf het eerste nummer worden ze getekend en geschreven door twee grondleggers van het blad: hoofdredacteur
Jean-Michel Charlier en Albert Uderzo. Uderzo werkt mee aan de eerste zeven avonturen, daarna wordt zijn taak overgenomen door Joseph Gillain (Jijé), die de laatste drie PEP-verhalen tekent (zie plaatje hieronder uit Gevaar op Mururoa). Voor Uderzo valt het afscheid van Tanguy niet zwaar, afgezien van het tekenen van vliegtuigen, vond hij het werken aan deze realistische strip een beproeving.

gevaar op mururoaHoewel
Jijé als één der belangrijkste Europese striptekenaars wordt gezien, met name door zijn invloed op een hele generatie tekenaars van het blad Robbedoes (Franquin, Will, Paape, Morris, Giraud, Hubinon), is hij min of meer gedwongen het tekenwerk van Uderzo over te nemen. Als Robbedoes-uitgever Dupuis weigert de Jerry Spring-albums uit te geven en Uderzo het te druk heeft met Asterix stapt hij over naar Pilote om daar in te vallen.

Veelal vormt een aantal verschillende verhalen één serie. De titels van de PEP-verhalen zijn:

  • De verloren raket
  • Eerherstel voor een lafaard
  • Spionnen en sabotage
  • Vliegtuigen voor Israel
  • Gevaar op Groenland
  • De geheime basis
  • Luchtpiraten
  • De zwarte engelen
  • Operatie Stille Zuidzee
  • Gevaar op Mururoa

Van Charlier en Uderzo komen acht albums in Nederland uit (soms met andere titel en tekst), alleen Gevaar in de Lucht verschijnt niet in PEP terwijl Vliegtuigen voor Israel een andere titel krijgt: Mirages te koop. Van Charlier en Jijé verschijnen 13 albums. Daarna worden voor enkele delen tekeningen gemaakt door Serres en Coutelis. Totaal zijn er 27 Nederlandse albums. Charlier werkt aan alle albums t/m 25 mee. In Frankrijk is er in 1967 een tv-serie over de striphelden uitgezonden.

Jean-Michel Charlier (1924-1989) maakt Buck Danny en Roodbaard samen met Victor Hubinon. Daarnaast schrijft hij o.a. scenario's voor Robber en Blueberry. waarmee hij de meest succesvolle schrijver is van realistische strips.

Albert Uderzo (1927) tekent ook Asterix, Hoempa Pa, Matje Madeira en Robber.

Joseph Gillain (Jijé) (1914-1980) is jarenlang (vanaf 1939) de steunpilaar van het blad Robbedoes, hij tekent o.a. Jan Kordaat, Jerry Spring en Robbedoes.



1e album


Als eind jaren zeventig de Tanguy-serie opnieuw wordt uitgebracht, ontbreken de albums Bestemming Stille Zuidzee en Gevaar op Mururoa door het verzet rond de Franse kernproeven in dat gebied.

<< vorige

1965 index | Home

volgende >>