1962

   
 

pep 1962De eerste PEP is gedateerd 6 oktober 1962. Die eerste jaargang telt 13 nummers. "Een pittig weekblad met Mickey en Kuifje" luidt de ondertitel. Beide striphelden flankeren het karakteristieke PEP-logo op de cover.

Deze omslag is in de eerste drie jaar vrijwel altijd voorzien van een cartoon van de naamgever Pep, getekend door
Tenas, de illustrator van de Pep-strip. Totaal maakt hij meer dan 100 voorplaten voor PEP.

De prijs is 45 ct. voor losse nummers; wie een abonnement neemt betaalt 35 ct. De eerste weken geldt een introductieprijs van 20 ct. Voor een ongeschonden exemplaar van de eerste jaargang moet nu een veelvoud worden betaald. Het blad is 32 pagina's dik.

De eerste jaargang is uitsluitend met buitenlandse strips gevuld:

  • Belgisch en Frans materiaal van Lombard (de uitgever van Kuifje, het weekblad voor de jeugd van 7 tot 77): Dan Cooper, Kolonel Clifton, Michel Vaillant, Hoempa Pa, Kuifje, Ton en Tineke, Rik Ringers. Uitgeverij Lombard (tegenwoordig Le Lombard) wordt in 1944 na de bevrijding van BelgiŽ opgericht door Raymond Leblanc en is genoemd naar de straat waarin het bedrijf gevestigd is: Lombardstraat 55 Brussel. De middenplaten zijn afkomstig van Pilote (Dargaud). Illustrator Henri Dimpre, die van 1959 tot 1971 voor Kuifje werkt, is verantwoordelijk voor een groot deel van deze twee-pagina platen.
  • Amerikaanse cartoons (van K.F.S. Opera Mundi): Pietje Pech, Bartje, Flipie Flink. Opera Mundi is een Franse uitgever/studio die Amerikaanse krantenstrips van K.F.S. (King Features Syndicate) vertegenwoordigt (bv. ook Blondie en Popeye) en zelf ook strips laat maken. Oscar (1965) is een Franse strip die in PEP verschijnt. Opera Mundi is al voor WO II opgericht en wordt in 1991 opgeheven. King Features bestaat nog steeds en is de grootste Amerikaanse leverancier van dagblad-strips.
  • Disney-strips: Mickey, Spin & Marty, Zorro, Texas John Slaughter, Elfego Baca en de nieuwe Pep-strip (uit de Belgische Disney-studio).
Daarnaast bevat het blad veel andere zaken: puzzels, prijsvraag, leuke nieuwtjes en (informatieve) tekstverhalen, o.a. van Rik Ringers. In het eerst jaar aandacht voor sport met Bob Spaak en Dik (Bruynesteyn) (ZFC, Leo Horn, wielrennen, biljarten, judo, de elfstedentocht), vliegtuigen, ruimtevaart (Cape Canaveral, Apollo) en auto's (Daffodil, Opel Kadett, Volkswagen).


De PEP-strips van 1962.

Pep
Dan Cooper
Spin & Marty
Pietje Pech
Mickey Mouse
Kolonel Clifton
Michel Vaillant
Bartje
Hoempa Pa
Kuifje
Ton en Tineke
Zorro
Rik Ringers
Flippie Flink
Texas John Slaughter
Elfego Baca

Bij Striparchief is het eerste nummer in zijn geheel te bekijken.

     

 

Home | intro | bronnen | ruilen | strips | tour

1962 tour >>