Oscar    

Frans

45 [L]

[65-20] > [66-32]

oscar strip
Het meest bijzondere aan Oscar is dat er geen tekst in voorkomt. Alles (en dat is niet zo erg veel) wordt gezegd door de tekeningen zelf. De kwalificatie 'flauw' is eigenlijk nog teveel eer voor deze krantenstrip die net als
Bartje, Pietje Pech en Flippie Flink afkomstig is van Opera Mundi. In 45 nummers van PEP komen één of meerdere Oscar-strips voor: op pagina 2 of 3, bestaande uit één strook van drie of vier plaatjes.

De strip dateert uit 1947, als het dagblad Le Parisien Libéré deze kale, besnorde brildrager (Les Mille et Une Aventures d'Oscar) voor het eerst publiceert, pas 20 jaar en 6000 strips later komt er een eind aan Oscar. Ruim 30 kranten (o.a. in Saigon en Bogota) nemen de strip over.

Kale snorretjes en/of brilletjes passen in een Franse traditie van 'stomme' (tekstloze) strips. Een van de eersten was M. Subito van Bozz, een pseudoniem van Robert Velter (Rob-Vel, 1909-1991) die vooral bekend is geworden als bedenker van de eerste Robbedoes. Deze strip (ontstaan halverwege de jaren dertig) hield het bijna 9000 afleveringen vol tot 1969. Andere voorbeelden zijn Mistouflet, Louie, Pitche, Mouche en Poustiquet: "Les héros chauves et moustachus ont du charme!"
Jean Léo (1922) is Belg van geboorte maar maakt de strip in Frankrijk. Hij maakt de strip samen met Martine Martin. (1921)

oscar


Informatie over Oscar en andere Franse krantenstrips uit de zestiger en zeventiger jaren bij Pressibus.

<< vorige

1965 index | Home

volgende >>