Matje Madeira    

Frans

2 [V]

[66-41] > [68-08]
Koning's kaper >>

Voor de geboorte van Asterix (1959) maken René Goscinny en Albert Uderzo al strips samen. Ze ontmoeten elkaar in 1951 en maken een eerste versie van Hoempa Pa, in 1958 verschijnt pas de ons bekende Hoempa Pa. 

Op 26 juni 1952 publiceert la Libre Belgique in de zondagsbijlage Libre Junior de avonturen van Jehan Pistolet, in Nederland bekend geworden als Matje Madeira. De held krijgt een andere Franse naam als hij in 1954 verhuist naar het reclameblad Pistolin, om verwarring te voorkomen gaat hij Jehan Soupolet heten. Vanaf 1960 verschijnt de strip in Pilote. De eerste albums komen in 1989 uit. Matje beleeft z'n Nederlandse debuut overigens niet in PEP maar in het "Weekblad vol gezelligheid" Fix en Foxi (van Duitse oorspong) waar hij in maart 1961 als Pit Pistool verschijnt. 

Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw met als hoofdpersoon een enthousiaste maar niet bijster slimme hulp in een herberg die kaper wil worden. Met veel inzet brengt hij een bemanning op de been waaronder we de eeuwig schrobbende scenarist Goscinny maar ook Laurel en Hardy herkennen.

Matje is niet echt een geslaagde strip. De plot is nogal onsamenhangend en de grappen bestaan vooral uit gooi-, smijt- en schreeuwwerk. Als de strip niet van
Goscinny en Uderzo was geweest, zou hij ongetwijfeld in de vergetelheid zijn geraakt. In PEP verschijnen twee avonturen:

  • Koning's Kaper [66-41] > [67-08]
  • De Purperen Piraat [67-38] > [68-08]

Bij het uitmelken van het Asterix-succes worden in 1998 de eerste twee delen heruitgegeven door Les Editions Albert René: le Corsaire Prodigieux en Corsaire du Roi. In 1999 komt deel 3 L'espion uit, in 2002 Jehan Pistolet en Amerique.

Die verhalen verschijnen ook in het Nederlands (zie links) in een nieuwe vertaling en inkleuring waarbij de hoofdpersoon opnieuw van naam is veranderd, hij heet nu Johan Pikbroek. Het eerste verhaal De Mirakelse Kaper is de nieuwe versie van Koning's kaper terwijl het tweede boek De purperen piraat het tweede PEP-verhaal bevat. De Nederlandse serie omvat daarnaast Johan Pikbroek en de Spion en Johan Pikbroek in Amerika, in dat laatste album staat ook het verhaal De Gekke Geleerde.

Goscinny

Goscinny (1928 - 1977) en Uderzo (1927) zijn vooral bekend door Asterix. Ook maken zij Hoempa Pa.

Goscinny
(in de strip als lichtmatroos opgevoerd, zie boven) schrijft teksten voor Iznogoedh, Spaghetti en Lucky Luke.

Uderzo tekent daarnaast Mick Tangy en Robber.

<< vorige

1966 index | Home

volgende >>