Matho Tonga    

USA

1 [V]

[70-01] > [70-29]
Het geheim van dr. Dorian >>
Van Matho Tonga, de laatste der Mandan’s verschijnt alleen Het geheim van dr. Dorian in PEP. De balloonstrip wordt in stemmig zwart-wit gepubliceerd waardoor de kwaliteit van de tekeningen beter tot hun recht komen dan bij een kleuren uitgave.

Het is bij een
verhaal van Kresse altijd goed opletten omdat er vaak verschillende verhaallijnen door elkaar lopen en de verhoudingen tussen strijdende partijen niet altijd duidelijk zijn. Vooral als een verhaal maar eens per week op de mat valt moet er wel eens teruggebladerd worden. Bij Matho Tonga is dit in extreme mate het geval. Het verhaal is een western en geen indianen-verhaal, terwijl de hoofdrolspeler pas in afl. 7 opkomt, en eigenlijk een bijfiguur in dit verhaal is. Het lijkt er sterk op dat we midden in een verhaal vallen - en dat is ook zo.

Deze klassieke strokenstrip begint zijn leven in 1948 in het tijdschrift Ons Vrije Nederland met het verhaal De Strijd in de Zwarte Bergen. waar de strip naast Tom Poes wordt gepubliceerd. In dat blad ontspint zich een discussie over de verderfelijkheid van beeldroman waarbij Kresse's werk verdedigd wordt (na te lezen op de Kresse website - zie rechts onder). Ook verschijnen er afleveringen in de Vrouwenstem (bijblad van Ons Vrije Nederland) en in De Beiaard der Lage Landen. Het verhaal wordt ook in BelgiŽ, Frankrijk en Scandinavische landen gepubliceerd. Het tweede verhaal Het Arendsjong staat in 1950 en 1951 in het Algemeen Dagblad.

Het is (een deel van) het derde verhaal
Het Geheim van Dr. Dorian dat in PEP verschijnt. Het 1e deel van origineel staat in de Belgische krant Het Laatste Nieuws (in de wekelijkse bijlage De Zweep) in de periode 1951 - 1953. In Nederland publiceert De Wereldkroniek het in 1955.

Ook de tweede episode staat eerst in De Zweep (vanaf 1953), deze episode verschijnt in PEP. De tekstblokken en en teksten wijken sterk van die in PEP. Gerrit Stapel zou het werk aan het eind hebben overgenomen.

De eerste twee verhalen worden in 1977 door het Stripschap en Oberon in albumvorm nr. 15 uitgebracht. Het Geheim van Dr. Dorian verschijnt als album nr 12 in dezelfde reeks, met als verwarrende titel De laatste der Mandan's (de ondertitel van de hele strip).
Hans G. Kresse maakt ook Erwin, Vidocq, Zorro, Spin & Marty verhalen, indianenstrips, voorplaten en losse verhalen (1963, 1965).


omslag [70-8]


Bij EricdeNoorman.nl informatie over het werk van Kresse.

<< vorige

1970 index | Home

volgende >>