Gregor    

Nederland

15 [L]

[66-19] > [67-13]


GregorOfschoon deze pagina getooid is met een Nederlands vlaggetje, is Gregor eigenlijk niet 100% Nederlands. De avonturen van de kleine man en zijn familie worden namelijk in opdracht van het Belgische weekblad Kuifje/Tintin gemaakt. In nr. 36 van jaargang 1965 verschijnt de eerste.

In totaal worden 24 gags voor Kuifje gemaakt, 15 daarvan komen later in PEP. De opdracht wordt persoonlijk verstrekt door de toenmalige hoofdredacteur George Remi (Hergé) die
Jan Kruis het vorstelijke bedrag van 500 Belgische francs per aflevering betaalt (35 gulden). Hergé's opvolger is minder gecharmeerd van Gregor, de humor is te Nederlands en/of te volwassen en ook moet de strip als enige vertaald worden in het Frans.

familieGregor is een duidelijke voorloper van "Jan, Jans en de kinderen", de successtrip die
Jan Kruis later voor Libelle zal maken, een "vingeroefening" noemt hij het zelf in een interview. Vooral moeder en zusje lijken sprekend op Jans en Catootje. In het begin van Jan, Jans en de kinderen gebruikt Kruis zelfs gags uit Gregor opnieuw.

Opvallend bij Gregor is dat de strakke kaderlijnen worden ingeruild voor getekende kaders met ronde hoeken terwijl andere plaatjes geheel kaderloos blijven. Een procedé dat bij Jan, Jans en de kinderen wordt voortgezet.

Over
Jan Kruis kwam in 1995 een lijvig boekwerk (auteurs: Wiggers, Swildens e.a.) uit waarin zijn tekengeschiedenis nauwkeurig en van illustraties voorzien, geboekstaafd wordt. Ook alle Gregor-afleveringen zijn in het boek opgenomen.

jan kruis

Jan Kruis (Rotterdam, 1933) wordt beďnvloed door Meuldijk, Mazure en Toonder. Zijn bekendste strip is Jan, Jans en Kinderen (1970) die meer dan 25 jaar in Libelle verschijnt (ruim 1000 afleveringen). Voor Sjors tekent hij in 1969-1970 Sjors en Sjimmie als Frans Piët stopt met de strip.

<< vorige

1966 index | Home

volgende >>