Flash Gordon    

USA

3 [V]

[66-43] > [67-25]
Een avontuur op Venus >>
Pep stripFlash Gordon verschijnt voor het eerst op 7 januari 1934 in de zondag-bijlage van de kranten van het Hearst-concern. Tekenaar Alex Raymond en schrijver Don Moore maken de strip voor King Features als tegenhanger van de populaire sf-strip Buck Rogers (1929). Ook maken ze Jungle Jim, een antwoord op de andere populaire krantenstrip uit die periode: Tarzan van Harold Foster.

De tekenstijl van Raymond is een inspiratiebron voor veel tekenaars, de strip wordt populairder dan zijn voorbeeld. Raymond gebruikt eerst geen tekstballonnen maar plaatst de tekst los in de kaders. Flash strijdt in een buitenaardse wereld (vooral op de planeet Mongo) meestal tegen de boosaardige keizer Ming, waarbij hij terzijde wordt gestaan door de geleerde dr. Zarkov en de welgeschapen Dale Arden. De strip is in het begin een middeleeuwse riddersage met sf-elementen. Het SF-karakter krijgt bij latere schrijvers en tekenaars de overhand.

flash gordon 1935Flash Gordon is geen 'superhero' zoals Superman of Batman. De aanduiding superhero is gereserveerd voor stripfiguren van comics: tijdschriften die meestal maar ťťn verhaal bevatten. Flash wordt pas na zijn succes als krantenstrip in albumvorm uitgebracht. Bij krantenstrips is er een tweedeling in zwart-wit dagstrips en ingekleurde langere zondagstrips. Flash begint als zondagstrip (rechts, strip uit 1935) maar in 1940 start een aparte dagstrip gemaakt door Raymond's assistent
Austin Briggs die in 1944 ook de zondag-strip overneemt als Raymond in het leger gaat. Bij zijn terugkeer verhindert het contract van King Features dat Raymond opnieuw Flash maakt. Als alternatief creŽert hij de detectivestrip Rip Kirby.

In 1948 gaat
Emanuel Mac Raboy de zondagstrip maken en in 1951 wordt de dagstrip door Dan Barry overgenomen. Deze wordt onder andere geassisteerd door tekstschrijver Harvey Kurtzman (MAD), Al Williamson en Frank Frazetta. Als Raboy in 1967 overlijdt neemt Barry de zondagstrip over. Tot 1990 blijft hij Flash tekenen. De verhalen in PEP zijn waarschijnlijk zondag-strips uit de jaren zestig. Dan Barry is verantwoordelijk voor Een avontuur in de ruimte en De ruimtepiraten. Het laatste verhaal Een avontuur op Venus is van Mac Raboy (en waarschijnlijk het oudste van de PEP-verhalen).

Gordon E.P. JacobsDe lijst met Gordon-schrijvers en tekenaars is daarmee niet ten einde. Al in 1936 verschijnen de eerste albums die door anderen zijn getekend en zelfs E.P. Jacobs (
Blake & Mortimer) heeft halverwege 1942 een aantal afleveringen van Gordon l'Intrepide getekend (zie links) voor het stripblad Bravo als de Amerikaanse toevoer naar Europa stopt. Andere namen zijn Bruce Jones, Ralph Reese, Gray Morrow, Nicolas Barral, M. Caria, Kevin Van Hook, Thomas Warkentin en Jim Keefe; de laatste tekent tegenwoordig de Amerikaanse krantenstrip.

Gordon Album NooitgedachtOnder de titel Gordon (zie rechts) verschijnen bij uitgeverij Nooitgedacht in de jaren zestig ingekleurde albums met verhalen uit de jaren veertig. Begin jaren tachtig komen bij Oberon 4 albums van Flash Gordon uit die zijn getekend door Dan Barry. De beste uitgaven dateren uit 1972 als Bruna originele niet-ingekleurde zondagstrips uitgeeft in 4 delen.

Een jaar na de lancering van Flash wordt een radio-serie gestart en in 1936 wordt de eerste film uitgebracht, in 1938 en 1940 gevolgd nog nog twee delen. Olympisch zwemkampioen Buster Crabbe speelt de hoofdrol. In 1954 komt er de eerste televisie-serie, ook eind jaren zeventig en begin jaren negentig wordt Flash voor tv bewerkt. In 1980 komt opnieuw een speelfilm uit met Max von Sydow als Keizer Ming en Timothy Dalton als Prince Barin, de soundtrack is van Queen.

Alex raymond

Alex Raymond (1909 - 1956) wordt door de beurskrach van 1929 werkloos en gaat zich toeleggen op strips. Voor hij Flash Gordon maakt, werkt hij onder meer aan Blondie van Chic Young. Ook in 1934 creŽert hij Jungle Jim en met detective-schrijver Dashiell Hammett Secret Agent X-9, deze serie wordt in 1935 gestopt. In 1946 begint Raymond met de dagstrip Rip Kirby.

Mac Raboy (1914 - 1967) is bekend als tekenaar uit de Golden Age van de comics (de periode t/m WO II) en tekent o.a. Green Lama, Captian Nazi (!) en Captain Marvel Jr. in het begin van de jaren veertig.

Dan Barry (1923 - 1997) tekent ook Tarzan, Doc Savage, Captain Midnight en Daredevil.

Pep omslag 1967
PEP-omslag [67-06].

<< vorige

1966 index | Home

volgende >>