Het Fantoom    

USA

1 [V]

[66-50] > [67-08]
album

pep strip FantoomHet Fantoom van Lee Falk is de voorloper van de superhelden die vanaf eind jaren dertig de Amerikaanse stripwereld beheersen. Een geheimzinnige gemaskerde vreemdeling, gehuld in een paarse maillot en voorzien van bovennatuurlijke krachten waardoor hij onsterfelijk is, wordt het voorbeeld van Batman, Superman en al die andere bijzondere mannen.

De held debuteert op 17 februari 1936 als The Phantom (The ghost who walks) in een dagelijkse krantenstrip. In 1939 starten zondag-afleveringen.

Hoofdpersoon is Kit, de zoon van een voormalig scheepsjongen van Columbus. Kit's vader wordt vermoord door piraten en als Kit die aan de slachting ontsnapt aanspoelt in Bengalen zweert hij onrecht waar dan ook te bestrijden. Zijn woonplaats is pseudo-Afrika / India waar hij resideert in een schedelvormige grot en met de lokale pygmeeŽn op goede voet staat. Hij reist bij voorkeur op zijn paard Hero en wordt bij zijn avonturen vergezeld door de wolf Devil (Nederlands: Brondo).

Alleen in het begin tekent
Lee Falk de strip zelf, maar na 14 dagen, tijdens het werk aan de eerste dagstrip "The Singh Brotherhood" laat hij het tekenwerk over aan Ray Moore, die assisteert bij het tekenen van Falk's andere strip: Mandrake. Wilson McCoy neemt het tekenwerk in de oorlog over en doet dit tot 1961. Daarna tekent Bill Lignante twee zondag-series.

Sy Barry is verantwoordelijk voor het tekenwerk in het enige avontuur in PEP: De hete Aarde. De originele versie van dit verhaal is getiteld "The Veiled Lady". Het betreft hier de 67e zondagstrip die in Amerikaanse kranten verschijnt van 31 oktober 1965 tot 8 mei 1966. Sy Barry tekent van 1962 tot 1994 de strip. Daarna nemen o.a Andre LeBlanc, Joe Giella, Don Heck, Bob Forgione, George Olesen, Fred Fredericks en Keith Williams het tekenwerk over.

strip dagbladIn diverse landen worden eigen Phantom-versies gemaakt. Vooral in AustraliŽ, New Zealand en ScandinaviŽ is de strip populair. De laatste strips zijn deels van Scandinavische makelij: na
Lee Falks dood worden de scenario's geschreven door Tony De Paul en Claes Reimerthi terwijl Olesen, Williams en Fredericks voor het tekenwerk zorgen. In ItaliŽ heeft zelfs de latere filmer Frederico Fellini tijdens de oorlog afleveringen geschreven. Nog steeds wordt de strip gedistribueerd door King Features.

Lee Falk (1911 - 1999) is ook scenarist Mandrake the Magician, ťťn van de langst lopende strips ter wereld: vanaf 1934.

Sy Barry is de jongere broer van Dan Barry, bekend van Flash Gordon, een strip waaraan Sy ook bijdragen heeft geleverd.

zondagstrip 1938
1e zondagstrip 1939


Omslag [67-03]<< de held spoelt aan

iconThe Deep Woods: scans, lijst verhalen, biografie, albums, fonts en icons. Bij King Features de meest recente strip en biografie.

<< vorige

1966 index | Home

volgende >>