Dan Teal    

USA

1 [V]

[70-46] > [71-13]Het maanvirus >>

Dan Teal (Bakker) links Vergielje (drs. P) midden

In 2003 publiceert de Amerikaan Matthew Pearl de thriller "The Dante Club" gesitueerd in Boston in 1865. Ook in dat boek komt een Dan Teal voor.
De gemiddelde PEP-lezer is zich in 1970 ongetwijfeld niet bewust van de verwijzingen, dubbele bodems en merkwaardige elementen in Dan Teal. Sterker nog, uit ingezonden brieven blijkt dat lezers het een moeilijke strip vinden.

De strip is ook niet voor beginners. Ze bevat verwijzingen naar de protest cultuur, de maanlanding, de consumptiemaatschappij, files, godsdienst, pop-concerten, Mexicaanse pyramides, Parijse boekverkopers, middeleeuwse (!) draken, de bijbel en vooral naar Dante's
La Divina Comedia.

De tekenaar en scenarist spelen zelf de hoofdrollen in de gecompliceerde geschiedenis. Tekenaar Johnn Bakker debuteert met
Blook in 1969 in PEP. Schrijver is Geo Staad (drs. P, pseudoniem van Heinz Poltzer) - op dat moment nog slechts bekend bij een kleine groep liefhebbers, hits als 'De Veerpont' en 'De Dodenrit' dateren pas van 73/74. Drs. P zingt in die periode wel liedjes onder zijn eigen naam: Het Trapportaal (De Commensaal) en De zusters Karamazov (tante Constanze en tante Mathilde), maar publiceert proza als Geo Staad (een verwijzing naar het Zwitserse Gstaad, nabij zijn geboorteplaats Thun).

Inspiratiebron is Dante's La Divina Comedia (rechts). Dante Alighieri (waar Dan Teal uiteraard van afgeleid is), wordt geboren in Florence in 1265 en werkt van 1308 tot aan zijn dood in 1321 aan La Divina Comedia. Het boek speelt in 1300, Dante ontmoet de geest van de Romeinse dichter Vergilius (1e eeuw V.Chr.) die hem op het eerste deel van zijn reis vergezelt. De reis voert via het vagevuur en de hel naar de hemel. Tijdens zijn reis ziet Dante hoe zondaars (moordenaars, verraders, godslasteraars, homo's, waarzeggers, vreetzakken, gierigaards, wellustigen, ongedoopten, toornigen, tragen etc.) worden gestraft door o.a eeuwig in rivieren van kokend bloed te moeten verkeren. Kortom: een boek dat om verstripping vraagt.

Dan Teal heeft als gids Vergielje (Vergillius) die een oud boek (De Comedia) in Parijs heeft gekocht en op zoek is naar dat bijzondere land. Als Dante de hel binnentreedt staat boven de poort geschreven: "hij die hier binnen gaat, laat alle hoop varen". Dan Teal en Giel kunnen het opschrift van hun poort niet goed lezen en denken dat er staat "kom hier binnen, beter laat dan nooit". En zo zijn nog vele verwijzingen in de strip die nogal overdadig geïllusteerd is, de kunst van het weglaten beheerst de tekenaar niet echt.

In 2003 keert drs. P terug bij Dante als hij opgevoerd wordt als 'vertaler' van Vergilius boek 'Mijn reis met Dante door de Hel' (dit maal geïllustreerd door Botticelli).

Johnn Bakker (1947 - 2006) maakt ook Blook, Jab, Smock en losse strips in 1973 en 1974. Ondanks dat Dan Teal eindigt met "op weg naar een nieuw avontuur" is het bij één verhaal gebleven.

Geo Staad (Thun, 1919) heeft een uitgebreid euvre op zijn naam als liedschrijver, zanger, dichter en auteur van proza. Hij is één van de grootste taalkunstenaars van de afgelopen decennia. Dan Teal is zijn enige uitstap naar de wereld van de strip.


omslag [70-46]


zwart-wit album
Oberon (nr. 42) 1981

webpagina over Drs. P

<< vorige

1970 index | Home

volgende >>