Dan Cooper    

Belgie

7 [V]

[62-01] > [67-39]
De blauwe driehoek >>

cooper album
Album nr 5 (verhaal niet in PEP) - welkomscadeau voor nieuwe abonnees.

dan cooperVan de piloot Dan Cooper (Albert Weinberg) verschijnen in PEP zeven van de ruim 40 avonturen. Het eerste is De blauwe driehoek dat in 1954 in Tintin/Kuifje verschijnt; in 1957 komt het als album uit. Het laatste album Het oog van de tijger (nr. 41) dateert van 1992.

Cooper is door de redactie van Kuifje waarschijnlijk opgezet als tegenhanger van de populaire pilotenstrip Buck Danny (Charlier & Hubinon) in Robbedoes. De verhalen in PEP zijn:

  • De blauwe driehoek [62-01] - [63-11]
  • De muur van stilte [63-12] - [63-30]
  • Operatie Jupiter [63-47] - [64-05]
  • Het waagstuk [64-22] - [64-37]
  • Het geheim van Dan Cooper [65-03] - [65-22]
  • Het escadrille van de jaguars [66-08] - [66-38]
  • De drie kosmonauten [67-09] - [67-39]

De PEP-verhalen zijn uit de eerste serie Cooper-albums (nrs. 1, 3, 4, 7, 9, 8, 10) die in de periode 1955-1963 uitkomen. De tussenliggende verhalen worden veelal wel uitgegeven door de Geïllustreerde Pers. Zo wordt het 6e avontuur Duel in de lucht aangeprezen, voor 1,95 is het bij de bezorger te koop. Richting Mars (verhaal nr. 5) wordt aan nieuwe abonnees als welkomscadeau gegeven.

De verhalen van Dan Cooper balanceren op de rand van avonturenstrip en SF-verhaal. Vooral de ruimtevaart spreekt tot de verbeelding in de jaren zestig. Dat blijkt ook uit de middenplaten en geïllustreerde tekstverhalen over ruimtevaart en aanverwante zaken in PEP. De SF in Cooper is vaak zeer onwaarschijnlijk: zo wordt de X-100 voortgestuwd "door een elektronisch brein, dat de kosmische stralen omzet in zwaartekracht...". Alhoewel... vergeleken met de onzin in het alom bejubelde
Blake & Mortimer verhaal De 3 formules van professor Sato is het kinderspel.

Die nadruk op technologie maakt de verhalen gedateerd. Nieuwe verhalen verschijnen niet meer en de meeste verhalen zijn niet meer leverbaar. Daarnaast is de kwaliteit niet altijd van het hoogste niveau - vergelijking met andere "technische" strips valt in het nadeel van Cooper uit terwijl de avonturen in andere pilotenstrips als Buck Danny en
Mick Tangy gevarieerder opgebouwd zijn. Die beide laatste strips hebben daarnaast een flinke dosis humor door figuren als Sonny en Laverdure, iets dat Cooper moet ontberen. 

Bij vakpers is Cooper nooit erg populair geweest. Vooral ten aanzien van de eerste verhalen is dat onterecht, de montage van beelden is bij Cooper zeer filmisch terwijl vliegtuigen goed getekend zijn. Dat geldt met name voor het eerste klassieke verhaal De Blauwe Driehoek met 'realistische' SF (verticaal startende en landende vliegtuigen, het doorbreken van geluidsbarrières) waarin Cooper overigens een Britse piloot op een Australische basis is. Pas later volgt de transfer naar Canada. En andere ongerijmheid is dat Coopers vader die in De muur van stilte overlijdt in De drie kosmonauten plots weer blijkt te leven.

Tussen albums en PEP-versies zijn duidelijke kleur- en tekstverschillen. Van de albums zijn ook weer verschillende versies. De eerste Geïllustreerde Pers verhalen zijn anders dan de latere Lombard-versies.

In [71-21] en [71-23] keert Albert Weinberg terug met dubbele pagina's over parachutespringen en schietstoelen.

Voor Dan Cooper, werkte Weinberg (Luik, 1922) onder meer mee aan het Kuifje album Mannen op de maan. Vanaf 1950 is hij tekenaar bij Tintin/Kuifje waar hij verhalen illustreert en Dan Cooper publiceert. In PEP verschijnt in 1972 en 1973 ook de autostrip Knut Andersen.


omslag [67-37]


Achterkant album nr. 5Fansite (Frans - Zwitserland) met albums, biografie, tekeningen, links.

<< vorige

1962 index | Home

volgende >>