Bonanza    

USA

6 [L] 3 [V]

[65-20] > [67-03]
De schrik van de prairie >>


Bonanza uitgave van Dell.

hossOp 9 september 1959 wordt door NBC de eerste episode van Bonanza uitgezonden: "A Rose for Lotta"; op 16 januari 1973 komt er een eind aan deze succesvolle tv-serie met aflevering 430: "The Hunter". Halverwege de jaren zestig is het de meest bekeken serie in de VS.

Ook in Nederland is de serie over vader Ben Cartwright (Pa), Adam, Hoss (links) en Little Joe, enorm populair. Hier wordt Bonanza uitgezonden door de KRO.

Gezien het succes is het niet gek dat de avonturen op en om de Ponderosa Ranch leiden tot een strip een jaar later - in deze Dell serie verschenen vijf afleveringen tussen 1960 en 1962.

Hoewel
Disney niet de maker van de serie is, komt de strip wel uit de Disney studio's. De strip is nogal matig getekend: weinig aandacht voor de achtergronden en slecht uitgewerkte figuren; een duidelijk geval van snel profiteren van de grote populariteit. Het is niet duidelijk of de strips gebaseerd zijn op tv-episodes. Bij de namen is er in ieder geval geen overeenkomst. Er verschijnen drie vervolgverhalen: Oog om oog, De schrik van de prairie en De valsemunters en zeven korte afleveringen.

Ook Hans Kresse (
Erwin, Vidocq) tekende Bonanza strips in deze periode (1965-1966), hij publiceerde die in het weekblad Revue (de voorloper van de Nieuwe Revu - voorloper van Revu).
Walt Disney is ook de bron van Pep, Mickey, Zorro, Spin & Marty, Elfego Baca, Texas John Slaughter, de losse Disney strips en Kapitein Nemo.

Bij Bonanzaworld informatie over hoofdrolspelers en serie: alle afleveringen worden besproken. Ook e-cards, screensavers en links.

<< vorige

1965 index | Home

volgende >>