Betty Boop    

USA 

48 [L]

[71-44] > [72-39]PEP 71-53 >

Betty BoopIn PEP houdt Betty Boop het minder dan een jaar vol, maar stond er in die periode wel vrijwel elke week in: een mini-cartoon op de brieven-pagina.

Problemen met haar vriendje en haar broertje domineren de nogal slappe verhaaltjes die oorspronkelijk in de jaren dertig in Amerikaanse kranten verschenen. Aangezien het hier korte strips betreft, gaat het waarschijnlijk om dagstrips die later ingekleurd zijn. De zondagstrips besloegen een pagina.

Betty Boop begon haar bestaan (voorlopig naamloos) als een sexy tekenfilmdiva in 1930. In de muzikale serie Talkartoon van de Fleischer studio's zat zij in deel 6: Dizzy Dishes waarin ze een bijrol speelde. (zie afbeelding hieronder.)

Zangeres Helen Kane (handelsmerk: 'boop-boop-a-doop') en actrice Clara Bow stonden model voor de goedgevormde Betty. Helen Kane klaagde Fleischer later nog - tevergeefs - aan wegens het gebruik van haar karakter.

betty boopVanaf 1930 was Betty de belangrijkste figuur in de films Fleischer broers (Max, Dave, Lou), bijgestaan door Bimbo (die al voor Betty in 1930 debuteerde) en de clown Koko, die zelf al uit 1919 stamde. Tussen 1930 en 1932 maakten de Fleishers 23 Betty Boop Talkartoons. De bekendste was waarschijnlijk Minnie the Moocher (1932) op muziek van Cab Calloway (later ook in the Blues Brothers film).

In 1932 startte haar eigen tekenfilmserie die tot 1939 gemaakt werd. Haar uitgesproken sexuele uitstraling droeg voor een belangrijk deel bij aan haar succes.

Tussen juli 1934 en 1937 werd een Fleischer dagbladstrip via King Features verspreid. Deze strip staat in PEP en daarmee is het waarschijnlijk de oudste die ooit in PEP gestaan heeft. In Nederland verscheen de strip ook in de Margriet. 

In de jaren tachting (1984-1988) wordt er een nieuwe serie strips gemaakt door Neil, Greg, Brian en Morgan Walker (zonen van Mort Walker - maker van Flippie Flink).

Ondanks het bescheiden en gedateerde euvre van Betty Boop is zij nog steeds populair, o.a. merkbaar door de grote hoeveelheid merchandizing die met haar figuur in de handel is: bekers, tassen, t-shirts, kalenders, badeendjes, kerstballen, dekens, stoelen, portemonnees, halskettingen, lip gloss, stickers, klokken en sokken.

De eerste films werden getekend door Grim Natwick (1890 - 1990), een tekenaar die later naar Disney zou gaan en verder tekende aan Popeye, Sneeuwwitje, Mickey Mouse, Fantasia en Mr. Magoo.

Bij Fleischer werkten daarna Berny Wolf, Seymour Kneitel, Roland Crandall en Willard Bowsky aan de serie.

De krantenstrip (ondertekend door Max Fleischer) werd gemaakt door Bud Counihan die eerder assistent van Chic Young voor Blondie was. Hal Seeger schreef waarschijnlijk teksten.

bb 2008

Betty Boop 2008Helen Kane
 Helen Kane - stond model voor Betty Boop 


Vrijwel alle Betty Boop films zijn via YouTube te bekijken. King Features doet nog steeds de merchandizing.

<< vorige

1971 index | Home

volgende >>