Batman    

USA

4 [V] + 5 [L]

[67-02] > [67-37]
De plunderparaplu's >>

September 1939 verschijnt het eerste Batman-verhaal "The Case of the Chemical Syndicate" in nr. 27 van Detective Comics (zie hieronder). Het is onmiddellijk een succes. In 1940 krijgt de held zijn eigen comic serie - snel volgt de krantenstrip. In 1942 start een serie van 15 korte bioscoopfilms, in 1949 komt een tweede serie uit.

Bob Kane maakt Batman samen met scenarist Bob Finger na het succes van de eerste superheld Superman (Jerry Siegel & Joe Shuster) uit 1938. Kane is ge´nspireerd door de vliegende toestellen van Leonardo da Vinci. Het masker en de dubbele identiteit ontleent hij aan de film the Mark of Zorro met Douglas Fairbanks. Uit de film "The Bat" waarin een vleermuis in een zoeklicht wordt getoond stamt het Bat-signal. In tegenstelling tot Superman beschikt Batman niet over bijzondere gaven, afgezien van zijn getrainde lichaam en zijn "crime stopping gadgets" in zijn "Utility Belt" (zoals the Batarang, the Batrope, the Batcave, the Batmobile, the Batplane, The Batgyro, the Batcycle en the Batboat).

Aanvankelijk is het alter ego van Bruce Wayne een duistere wreker die na de moord op zijn ouders de misdaad in Gotham wil bestrijden waar hij maar kan, daarbij geholpen door een ruime erfenis. Batman schrikt er in de eerste strips niet voor terug zijn tegenstanders zonder pardon neer te knallen.

Vanaf 1940 wordt hij geassisteerd door wonderboy Robin (Dick Grayson), butler Alfred verschijnt in 1943. De strip valt op door de buitenissige tegenstrevers, waarbij de invloed van Dick Tracy zichtbaar is. De eerste is Doctor Death (1939) bedacht door scenario-schrijver
Gardner Fox. Batman's tegenstrever The Joker is een idee van assistent Jerry Robinson op basis van Conrad Veidt uit de film "The man who laughs". Catwoman krijgt de trekjes van Jean Harlow. Daarnaast bevolken lieden als The Ridler, TwoFace en The Penguin de strip.

Batman en Superman markeren het begin van The Golden Age of Comic Books in de VS, in 1940 zijn er zo'n 60 verschillende series, een aantal dat in 1954 ruim vertienvoudigd is. In dat jaar verschijnt Frederick Wertham's The seduction of the innocent waarin strips o.a. de schuld krijgen van zelfmoord, sexuele perversies, misdaad en drugsgebruik bij jongeren. Veel series worden gestopt, de bedrijfstak onderwerpt zich aan een gedragscode (the Comics Code). Wertham ziet Batman en Robin als homo's (de naam Dick voor Robin is al een aanwijzing) maar de strip wordt niet gestopt, hij is ook niet extreem gewelddadig.

In de jaren zestig beleeft Batman een comeback door een tv-serie met Adam West en Burt Ward. Op 12 januari 1966 wordt het eerste deel vertoond. Beroemdheden als Eartha Kit, Joan Collins, Vincent Price, Liberace, Zsa Zsa Gabor en Eli Wallach spelen een rol. De serie is ook in Nederland te zien en dat is de reden dat ook in PEP de avonturen verschijnen.

De credits vermelden National Periodicals terwijl ook de naam van
Bob Kane op de strips voorkomt. Of hij de strips tekent is twijfelachtig. Hij is waarschijnlijk wel bij de strip betrokken maar het uitvoerend werk wordt door anderen gedaan. Het gerucht wil dat Kane een vrij beperkte tekentechniek heeft. Hij beschikt wel over een prima advocaat die hem aanraadt de rechten niet volledig te verkopen maar het copyright te houden wat hem een klein fortuin oplevert. De PEP-verhalen zijn:

  • De plunderparaplu's [67-02] - [67-05]
  • De jacht op de Kat [67-06] - [67-09]
  • Het kromme mannetje [67-10] - [67-13]
  • Robin contra Batman [67-15]
  • Het geheim van Batman's Butler [67-20]
  • Een Romeinse val [67-22]
  • Op het oorlogspad [67-24] - [67-26]
  • Op safari [67-33]
  • De gevaren club [67-37]

In 1989 komt Batman the movie (regie Tim Burton) uit met Michael Keaton als Batman, Jack Nicholson als The Joker en Kim Basinger als de journaliste Vicki Vale. Muziek: Prince. In 1992 volgt de minder succesvolle opvolger Batman returns met rollen van Danny De Vito, Michelle Pfeiffer en Christopher Walken. Daarna volgen Batman Forever (1995), Batman and Robin (1997), Batman Begins (2005) and The Dark Knight (2008).

Bob Kane (1916 - 1998) tekent en schetst Batman tot het midden van de jaren veertig, daarna is hij tot in de jaren zestig zijdelings bij de strip betrokken. Het meeste tekenwerk wordt al vanaf het begin door anderen verricht. Bob Finger schrijft de eerste teksten.omslag [67-15]


Advertentie voor Batman album op achterkant [67-07]: Vraag het de Pep-bezorger (1,95).Op de website van DC-Comics informatie over Batman en andere superhelden.

<< 1966

1967 index| Home

volgende >>