Bartje    

USA

66 [L]

[62-01] > [64-39]

BartjeBartje (Burnett & Crenshaw/Crandall) heeft een treffende gelijkenis met Hank Ketcham's creatie Dennis the Menace die in 1950 het daglicht ziet (en moet niet verward worden met de Nederlandse Bartje van Willem Ritstier, de strip Opa en Bartje of de strip rond Bart van BNN). De strip is een typische Amerikaanse krantenstrip met kinderen en/of dieren in de hoofdrol. Bartje wordt t/m 1964 in PEP geplaatst.

In tegenstelling tot het stadsjongetje Dennis is Bartje een farm-boy die omringd wordt door sprekende en denkende dieren. Bartje is net als
Flippie Fink en Pietje Pech afkomstig van het King Features Syndicate dat in Europe vertegenwoordigd wordt door het Parijse bedrijf Opera Mundi.

In de VS waar Bartje vandaan komt, heet de strip Nubbins. De eerste aflevering dateert van 24 maart 1958, Crenshaw werkt tot 1970 aan Nubbins waarna
Henry Boltinoff de strip tot 1986 tekent, Burnett schrijft al die tijd de tekst.

De hond die Bartje terzijde staat is de voorvader van
Engelbert die vanaf 1967 in PEP staat en die ondertekend wordt door NAT (ook een pseudoniem van George Crenshaw). In de VS heet deze strip (die nog steeds loopt) Belvedere.
Jim Burnett is de schrijver van de strip, Crandall (George Crenshaw) maakt de tekeningen. Ook werkt hij voor Disney en maakt diverse krantenstrips, hij is o.a. de man achter Engelbert.

De herkomst van de strip is opgespoord dankzij het forum van the comics journal en de newsgroup rec.arts.comic.strips.

<< vorige

1962 index | Home

volgende >>