Athi    

Nederland

14 [L]

[66-37] > [68-10]
het slavenkamp >>

Athi is gesitueerd in het noorden van Europa en speelt in de Vikingtijd. De setting is vergelijkbaar met die van Erwin en Eric de Noorman. De blonde Athi en z'n metgezel Rollo zijn in een strijd verwikkeld met de wrede Ragnar. 

Alle avonturen bestaan uit episodes van vier pagina's, die in alle gevallen in één aflevering van PEP geplaatst zijn. Alle episodes vormen in feite samen een aaneengesloten verhaal, alhoewel ze allemaal een eigen titel hebben. Vrijwel allemaal eindigen ze ook met "wordt vervolgd" en zelfs als dat niet zo is (De Vikingburcht eindigt met "einde van dit verhaal") gaat de volgende episode verder waar de vorige gebleven is.

De eerste aflevering wordt getekend door Jan Wesseling die vooral bekend is door zijn illustratiewerk. Boeken van o.a. Jan Terlouw (Oorlogswinter), Thea Beckman en Evert Hartman hebben zijn omslagen. Voor PEP illusteert Wesseling tot 1974 tientallen tekstverhalen (veelal op tekst van Quint) en tekent ruim 30 voorplaten in de periode 1965 - 1969. Ofschoon Wesseling wel strips gemaakt heeft voor de Toonder-studio's (o.a. tekeningen voor Hollewijn, Bommel en zijn eigen strip Marion op tekst van Lo Hartog van Banda in De Telegraaf) is hij geen echte striptekenaar. 

Vanaf het tweede verhaal wordt de strip dan ook getekend door Gerrit Stapel die ook Ivanhoe maakt. Stapel is vertrouwd met de historische strip, hij is vooral bekend door Otto van Irtin en Huon de Neveling.

De strip wordt geschreven door
Quint (pseudoniem van Anton Kuyten) die niet zozeer het scenario uitwerkt als wel een verhaal schrijft op basis waarvan de tekenaar een strip maakt. In feite zijn dus de dialogen en bijschriften ook grotendeels van de hand van de tekenaar. Kuyten schrijft vooral realistische en/of historische tekstverhalen en scenario's voor PEP. Eén van die verhalen is de basis voor Athi. 

In [66-36] verschijnt het geïllustreerd verhaal "Athi, de boogschutter uit het hoge noorden" (zie rechts). Hierin wordt aangegeven dat Athi uit Finland komt en dat zijn bootje door een storm in Friesland (!) terecht is gekomen. Hij is vastbesloten naar zijn geboorteland terug te keren. Hoewel het verhaal eindigt met "volgende week: het moerasmonster" zullen weinig lezers kunnen bevroeden dat het verhaal als strip vervolgd zou worden. Het eerste verhaal in PEP verschijnt in 1966, de laatste twee in 1968:

 • Het moerasmonster
 • Het slavenkamp
 • De achtervolging
 • Ragnar's gevangene
 • De kluizenaar
 • De gevangene van de kluizenaar
 • Gurlock de tiran
 • De Saksische burcht
 • De Vikingen
 • De terugkeer van Ragnar
 • Op leven en dood
 • De spelonken
 • 'n Oude vijand keert terug
 • Ragnar's dood

Ofschoon de strip maar 14 episodes telt (56 platen), krijgt Athi als krantenstrip een tweede leven als de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws de strip in dagelijkse afleveringen van een halve pagina gaat plaatsen. 

Als vervolg maakt Stapel de dagstrip Huon de Neveling, die speelt in de tijd van Karel de Grote. Bij Oberon kwam in 1980 een Athi-album uit.

Jan Wesseling
(1925 - 1999) illustreert omslagen en tekstverhalen voor PEP. In [66-37] staat een interview met hem.

Quint
(Anton Kuyten) schrijft ook scenario's voor Dzjengis Khan (Jos Looman) en de Indianenstrips van Kresse. Hij is daarnaast auteur van ruim 150 tekstverhalen in PEP.

Gerrit Stapel (Amsterdam, 1921) maakt Ivanhoe en illustreert enkele tekstverhalen in PEP. Ook werkt hij later mee aan Eppo (Falco en Donjon, Guus Arend en Sjors & Sjimmie). Hij is vooral bekend door historische strips als Otto van Irtin, Huon de Neveling en de stripversie van Floris. Ook tekent hij de krantenstrip Armand & Ilva (als opvolger van Thé Tjong Khing).


Omslag PEP [21-67] door Gerrit Stapel
<< de achtervolging

<< vorige

1966 index | Home

volgende >>